Veelgestelde vragen

Een nieuwe regeling met kansen!

De regeling is op dit moment open gesteld. De middelen komen beschikbaar voor het einde van schooljaar 2020-2021 

De middelen moeten via aankoop, leasing of huurkoop gebruikt worden voor de doelstelling waarvoor ze worden toegekend en dit ten laatste in schooljaar 2022-2023. 

💡 TIP! Het beschikbaar komen van deze gelden biedt enorme kansen. Laat u echter niet verleiden tot overhaaste beslissingen. Een gedegen ICT-beleid en invoering van digitale middelen levert u uiteindelijk nog meer voordelen en een nog grotere digitale sprong. Heeft u vragen hierover? Neem contact op met onze Consultant Roel Raymaekers op +32 491 37 23 31 

Er zijn regelingen voor gedeeld gebruik en eigen gebruik voor de leerling. Dit is afhankelijk van het leerjaar en het type onderwijs. De regeling is volledig na te lezen op de site van de overheid: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/directies-en-administraties/organisatie-en-beheer/ict/digisprong 
 

Direct een voorsprong? U kunt het nog makkelijker maken door ons voor u de mogelijkheden te laten bepalen. Via onze website kunt u uw situatie schetsen. U ontvangt dan van ons een gratis advies over de kansen voor uw school. Zo begint uw Digisprong met een grote voorsprong. 

U kunt als school(bestuur) autonoom beslissen over het type toestel en de wijze waarop men het verkrijgt, zoals huur, koop of lease. In het voltijds gewoon en buitengewoon secundair onderwijs bepaalt het ook de volgorde van aankoop, huur, of leasing, in functie van het pedagogisch project. Dit geldt zowel voor de toestellen om te delen alsook om ter beschikking te stellen 

💡 TIP! Om de beste afweging te maken zijn er diverse overwegingen. Dit is een afweging in uw ICT-beleid. Een totaal verhaal dus. Kies geen producten omdat u denkt dat er maar 1 mogelijkheid is, veel toestellen vallen onder de regeling en hebben allemaal hun voordelen. Zowel het merk en type, alsook de aanvullende diensten. Gebruik de middelen van Digisprong vooral om een sprong te maken en uw school en zijn leerlingen te ondersteunen. 

U staat als school zelf in voor de aankopen. Daarbij moet er rekening gehouden worden met de aanbestedingsregels en de regels voor duurzaam aankopen. 

Simpel samengevat zijn de volgende drempels en regels van toepassing: 

  • Opdrachten tot € 30.000 excl. BTW – Simpele onderhandelingsprocedure 
  • Opdrachten tussen € 30.000 en € 139.000 excl. BTW – Meervoudige onderhandelingsprocedure 
  • Opdrachten tussen € 139.000 en € 214.000 excl. BTW – Openbare aanbesteding 
  • Opdrachten boven 214.000 – Europese openbare aanbesteding 
    * Let op, (Europese) Openbare aanbestedingen dienen middels een federaal platform gepubliceerd te worden. 

Naast de prijs kunnen ook kwaliteit en duurzaamheid als gunningscriteria worden opgenomen. Wij zijn zeer groot voorstander van duurzame producten en diensten. Daarbij willen wij ook zeker dat duurzaamheid geen compromis moet worden op kwaliteit, prijs of prestatie. Daarom zijn er speciale aanbestedingsdocumenten welke u ondersteunen om de beste kwaliteit, met de beste duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord inkopen en de beste prijs te verkrijgen. Het is niet óf maar het is voor én! 

Voor elke aanbesteding zijn aanbestedingsdocumenten van toepassing. Wilt u meer informatie hierover en weten hoe u een goede prijs betaald én een duurzaam en sociaal product opstelt? Neem contact met ons op of vul het contactformulier aan en geef aan waarbij wij u kunnen ondersteunen. 

Nee, dat bent u zeker niet verplicht. Ondanks dat sommige partijen u graag willen laten geloven dat enkel hun contracten in aanmerking komen voor de Digisprong budgetten gelden is dit absoluut niet van toepassing. Elke leverancier in Vlaanderen mag volgens de regeling van Digisprong aan u hardware, software en service leveren. 

Het wordt aanbeloven om als school zelf eigenaar van de toestellen te worden en afspraken maakt met de leerlingen. Dit levert vooral een voordeel op voor wanneer een leerling een school (vroegtijdig) verlaat. Uit ervaring weten wij echter dat dit voor scholen zeker niet de meest geprefereerde oplossing is.  

YES.be werkt in verschillende vormen, waarbij het ontzorgen van de school voorop staat. Of dit nu gaat om het leveren, de vorm waarin en de digitale sprong zelf. Onze flexibele opties stellen u in staat om naar eigen wens uw contracten te regelen of ons dit te laten doen. Daarbij kunt u gewoon gebruik maken van de Digisprong gelden. 

Digisprong biedt kansen voor toestellen, maar ook voor een digitale sprong als school. Zowel voor de ICT infrastructuur, als ook de kennis en kunde van de gebruikers zoals de docenten. 

Voor de infrastructuur is ook vergoeding beschikbaar per leerling als ook voor apparatuur voor de leraar. Graag ondersteunen wij u met het inzichtelijk krijgen van de kansen voor uw school en uw leerlingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of stel uw vraag direct via het contactformulier 

Nee, dit hoeft niet, maar kan wel. Wij weten dat scholen de laatste jaren, zelfs met de beperkte beschikbare middelen er alles aan gedaan hebben om dit zelf vorm te geven. In veel gevallen is dit goed gelukt en kan Digisprong een aanvulling of versnelling van uw beleid zijn. In andere gevallen is Digisprong juist een enorme kans om een volledig neiuw ICT-beleid te implementeren. 

Wij kunnen u ondersteunen om middels Digisprong uw huidige ICT beleid te versterken of te versnellen. Tevens kunnen wij u adviseren over nieuw beleid. Met meer dan 30 jaar ervaring in ICT, bij scholen, overheden en bedrijven en een team van 70 mensen bij ons zusterbedrijf EuroSys staat YES.be voor u klaar. 

Nee, het staat de school vrij om te kiezen voor hardware en services naar keuze. De apparatuur moet wel conform de standaard aanbestedingsregels worden verworven en voldoen aan enkele eisen. Daarnaast is het verstandig om vooral te kijken naar de toestellen en merken welke voldoen voor het gewenste gebruik. 

Ons aanbod bestaat uit een veelvoud van verschillende toestellen en merken. Hiermee heeft u ruime keuze om de juiste afweging te maken. Tevens voldoen al onze toestellen aan de gestelde duurzaamheidseisen en certificaten. 

Toestellen mogen zowel aangekocht als gehuurd/geleased worden. Uw ICT-beleid en de implementatie daarvan kunnen leidend zijn voor de keuze die u daarin maakt. Tevens is het mogelijk om verschillende vormen te kiezen en services mee aan te schaffen. 

De overheid heeft een zeer uitgebreid en krachtig stappenplan voor scholen. Het kan echter zijn dat u hier liever zo min mogelijk tijd aan kwijt bent en daarin een ervaren ICT partner advies vraagt. Met meer dan 30 jaar ervaring in ICT-projecten kunnen wij u hierin ondersteunen tijdens elke stap. Of u nu slechts advies nodig heeft bij een onderdeel of het volledig met ons wilt uitwerken, zij staan graag voor u klaar. 

💡 TIP! Wij ontwikkelen momenteel ook ons eigen stappenplan, waarmee wij deze dienst nog makkelijker voor u maken. Wilt u hier gebruik van maken en op de hoogte blijven neem dan gerust contact met ons op. 

De overheid staat voor duurzaam aankopen en vraagt de scholen daar aandacht voor te hebben. Duurzaamheid is echter vaak een nieuw aspect en kan, zeker wanneer dit samenkomt met een project als Digisprong, de opgave lastiger doen lijken. Dit is echter niet het geval en duurzaamheid kan juist zeer goed en gemakkelijk integraal worden meegenomen in de aanbesteding. 

YES.be is onderdeel van EuroSys, de duurzaamste leverancier van ICT. Al jaren werken wij aan duurzaamheid en ondernemen wij sociaal. Onze ruimte kennis delen wij graag met u. Wilt u meer weten over duurzame ontwikkeling in het onderwijs? Vraag erom bij onze consultants.  

Your Education Solution